I maj steg priserna på begagnade OBOS-bostäder i Oslo med 0,7 procent, enligt färska siffror från bostadsbyggaren OBOS. Det innebär ett trendbrott efter den nedgång som noterades i april. På nationell nivå ökade priserna ännu mer – med 1,5 procent under samma period.
OBOS-statistiken täcker ungefär 25 procent av bostadsmarknaden i Oslo, vilket gör den till en viktig indikator på utvecklingen i huvudstaden.
Stabil uppgång efter aprils dipp
Majs uppgång följer en större trend där OBOS-priserna har stigit varje månad i år – med undantag för april. Enligt OBOS chefsekonom Sissel Monsvold var prisutvecklingen i maj helt i linje med det historiska genomsnittet för samma månad under de senaste 20 åren.
Monsvold påpekar att marknaden har lugnat sig något, vilket är en följd av att Norges Bank skjutit det förväntade första räntesänkningen längre fram i tiden. Trots detta är försäljningen fortsatt stark, särskilt i Oslo.
Kraftig prisuppgång hittills i år
Sett till hela året har OBOS-priserna ökat markant. I Oslo har priserna stigit med 7,6 procent sedan årsskiftet, och 5,7 procent på tolv månader. På nationell nivå är motsvarande siffror 10,3 procent hittills i år och 6,5 procent på ett år.
I maj låg snittpriset per kvadratmeter i Oslo på 85.681 norska kronor, medan det nationella snittet var 74.577 kronor.
Försäljningen ökar – snabbare avslut
OBOS rapporterar också att antalet försäljningar ökade med 4 procent jämfört med maj 2024. Faktum är att det inte har sålts så här många bostäder i maj sedan 2019. Tiden det tar att sälja en bostad har dessutom kortats.
De flesta bostäder säljs nu till priser runt ursprungligt prisantagande, även om ett växande utbud kan kräva fler visningar i vissa fall. Monsvold ser en stabil marknad, men noterar skillnader mellan stad och landsbygd.
Prognos: Prisuppgång till hösten
OBOS tror att priserna kommer att plana ut under sommaren, men väntar sig en återuppgång till hösten. En eventuell räntesänkning från Norges Bank kan förstärka den effekten.
– Ett fortsatt starkt arbetsmarknadsläge, reallöneökningar och ett begränsat utbud av bostäder kan ytterligare driva upp priserna, menar Monsvold.
Bostadsbrist kan driva prisökning
Den pågående prisuppgången i Oslo beror delvis på en lågtaktig bostadsbyggnation. Regeringen har därför mottagit ett åtgärdsförslag som syftar till att nå målet om 130.000 nya bostäder till 2030.
Även om igångsättningarna har ökat något under 2025, är byggtakten fortfarande för låg enligt branschexperter. Det skapar ytterligare tryck uppåt på priserna – särskilt i storstäder som Oslo.
Lämna ett svar