Kina har länge varit en central spelare i den globala ekonomin. Nu ökar intresset bland svenska investerare för att få exponering mot denna dynamiska marknad. I det senaste avsnittet av Aktiepodden intervjuas Yining Wang från Nordic Asia, ett svenskt investmentbolag med fokus på marknadsledande kinesiska företag. Han delar med sig av varför Kina kan vara en nyckelkomponent i en modern investeringsstrategi.
En växande konsumtionsdriven ekonomi
Enligt Wang är Kina mitt i en strukturell omvandling – från en export- och industridriven ekonomi till en som i allt större grad drivs av inhemsk konsumtion. Det är just denna förändring som han menar gör landet särskilt intressant.
Kinas långsiktiga mål är tydliga. Till år 2035 vill man fördubbla BNP och nå medelinkomststatus per capita. Trots sin position som världens näst största ekonomi, är inkomsten per invånare fortfarande låg jämfört med västvärlden. Att öka konsumtionen bland den egna befolkningen ses som ett sätt att nå dessa mål.
Strategin: Följ den kinesiska konsumenten
För att nå målen om högre BNP och högre levnadsstandard behöver den inhemska konsumtionen öka kraftigt. Wang menar att detta skifte är centralt för Kinas framtida tillväxt. “Kina vill bli ett konsumtionsland likt mogna ekonomier i väst”, säger han.
Det skapar stora möjligheter för investerare som positionerar sig rätt. Företag som lyckas dra nytta av denna konsumtionstillväxt kan ha stark tillväxt framför sig. Nordic Asia fokuserar därför på bolag som redan är ledande inom sina sektorer och har stark koppling till den inhemska marknaden.
Kina – på väg att bli världens största marknad
Om Kina lyckas med sin omställning kommer landet inte bara vara världens näst största ekonomi sett till storlek, utan även vara den största i termer av konsumentkraft. För investerare innebär detta potentiellt enorm avkastning, särskilt för den som investerar långsiktigt i rätt typ av bolag.
Wang sammanfattar det tydligt: ”Caset med Kina är att vara med på resan mot en konsumentledd ekonomi. Klarar man av att få fart på konsumtionen, då kan Kina bli världens största marknad.”
Lämna ett svar