Coop befinner sig i ett av sina mest utmanande lägen på decennier. Ekonomiska bakslag fortsätter staplas för butikskedjan. Under 2024 ökade rörelseförlusten markant och nådde hela 2,7 miljarder kronor, enligt siffror från Dagligvarunytt. Det innebär att förlusten mer än fördubblats jämfört med tidigare år.

Krisen är inte ny. Redan 2022 och 2023 kämpade Coop med stora minusresultat. Men det senaste årets utfall visar att problemen fördjupats.

Bakom raset finns flera orsaker. Ett hårt konkurrensläge från lågprisjättar som Willys, Lidl och Ica Maxi påverkar försäljningen. Samtidigt har interna projekt misslyckats med att leverera de resultat man hoppats på.

Misslyckad expansion och förlorad mark

Coops satsning på lågpriskedjan Xtra har inte lyckats. Trots planer på 150 nya butiker har bara 62 öppnat på över tre år. Det automatiserade centrallagret i Eskilstuna har också blivit en tung belastning. Förväntningarna var höga, men inkörningsproblem och höga kostnader har försvårat driften.

Samtidigt växer konkurrenterna snabbare. Coops försäljning steg endast 2,2 procent under 2024. Det är långt under branschsnittet på 4,1 procent. Det innebär att man tappar marknadsandelar. Enligt Yougov har Coop också lägst kundlojalitet i branschen.

Branschanalytikern Thomas Ohlén på Dagligvarunytt uttrycker oro. Han menar att utvecklingen är tydlig: Coop befinner sig i en djup kris. Den negativa resultatutvecklingen och svaga försäljningen är alarmerande.

Ledarskap och kapitalbrist förvärrar läget

Enligt Ohlén saknas tydlig krisinsikt inom ledningen. Han menar att signalerna från styrelsen och ledande personer tyder på att allvaret inte tas på fullaste allvar. I andra typer av företag hade den här utvecklingen troligen fått snabbare konsekvenser.

KF, Kooperativa Förbundet, äger Coop tillsammans med 26 konsumentföreningar. Organisationen driver över 800 butiker. Trots flera försök till att rädda situationen har det egna kapitalet sjunkit från 5,5 till 4,2 miljarder kronor.

Mest utsatt är Coop Syd med cirka 90 butiker i Skåne och Blekinge. Sedan 2020 har föreningen gjort en sammanlagd förlust på en miljard kronor. Nu krävs akut kapital för att undvika insolvens.

För att förvärra situationen saknas också en ordinarie vd. Posten har varit vakant sedan årsskiftet. Ordförande Henrik Carlsson försöker dock inge hopp.

I en intervju uttrycker han fortsatt tilltro till organisationens förmåga att vända krisen. Men utmaningarna är många – och tiden är knapp.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *