Intergiro får inte längre driva sin verksamhet. Förvaltningsrätten i Stockholm avslår bolagets begäran om inhibition. Det innebär att Finansinspektionens (FI) beslut att återkalla bolagets tillstånd gäller omedelbart. Intergiro försökte stoppa verkställigheten med hänvisning till allvarliga konsekvenser för bolaget, kunderna och personalen. Domstolen höll dock inte med. Förvaltningsrätten anser att behovet av att skydda förtroendet för finansmarknaden väger tyngre än bolagets situation. ”Intergiro har inte visat att deras verksamhet kan fortsätta under tiden tillståndsfrågan prövas”, skriver rätten i beslutet. FI:s ursprungliga beslut står alltså fast tills vidare. Samtidigt återstår den slutgiltiga prövningen om tillståndet ska dras in helt.
FI: Allvarliga brister i penningtvättsarbetet
Den 17 juni beslutade FI att dra in Intergiros tillstånd. Beslutet grundades på omfattande brister i bolagets åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Malin Alpen, chef för området på FI, varnade för risken att kriminella utnyttjat Intergiro för att tvätta pengar. ”Det finns en tydlig risk för att verksamheten använts för att hantera brottsvinster”, förklarade Alpen i samband med beslutet. Enligt Finansinspektionen måste bolaget avsluta sin verksamhet senast den 19 september 2025. Intergiro har svarat att de genomfört flera förbättringar. Bolaget har ökat andelen personal inom AML (anti-penningtvätt) från 4 till 30 procent mellan 2022 och april 2025. Trots det ansåg inte domstolen att förbättringarna räckte för att skjuta upp verkställigheten.
Granskning kopplar bolaget till ekobrott
SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade tidigare i år att internationella bedragare använt Intergiros tjänster för att tvätta pengar. Programmet pekade även ut personer dömda för ekobrott i bolagets ledning och ägarkrets. Enligt granskningen har bolaget kopplingar till Thomas Jisander – känd från Trustorhärvan på 1990-talet. Intergiro har förnekat kopplingarna och hävdat att FI:s bedömning är felaktig. Bolaget hävdar också att de agerat för att förbättra rutiner och regelefterlevnad. Trots detta fortsätter avvecklingsprocessen. Förvaltningsrätten gav inga indikationer på att de tänker ändra beslutet inom kort.
Lämna ett svar