Investeringar i onoterade bolag har länge varit reserverade för kapitalstarka och institutionella aktörer. Nu förändras spelplanen. Småsparare börjar få tillgång till privata marknader genom nya investeringslösningar. Det ger möjlighet till exponering mot bolag som tidigare varit utom räckhåll.
Traditionellt har småsparare behövt hålla sig till börsnoterade aktier. Dessa är enklare att köpa och sälja dagligen. Men de senaste åren har private equity blivit mer tillgängligt även för mindre investerare.
Evergreen-fonder öppnar nya dörrar
Fonder med löpande in- och utträde, så kallade evergreen funds, växer nu fram. De kräver ofta ett lägre startbelopp än klassiska private equity-fonder. En del accepterar investeringar från cirka 130 000 kronor. Det gör dem tillgängliga för fler investerare.
Nalaka De Silva, chef för private markets på Aberdeen Asset Managers, menar att många av de bästa bolagen inte längre finns på börsen. Han anser också att obligationer blivit för volatila för att fylla sin traditionella roll. Istället lockar alternativa investeringar med stabilare avkastning.
Möjligheter – men också risker och kostnader
Ett exempel på denna trend är EQT Nexus, som kräver ett minimibelopp på 25 000 euro. Målet är en årlig avkastning på 12 till 15 procent. Investeringarna kan tas ut kvartalsvis, vilket ger viss flexibilitet. Men de är fortfarande mindre likvida än börsnoterade tillgångar.
Ben Yearsley, investeringskonsult, varnar dock för att många småsparare underskattar riskerna. Han betonar att det är lätt att glömma uppsägningsperioden när pengar snabbt behövs. Dessa fonder kräver ofta en uppsägningstid på flera månader.
En annan viktig faktor är avgifterna. Private equity-fonder har ofta förvaltningskostnader på 3–4 procent. Det är högre än vad man betalar för traditionella fonder. Investerare måste därför väga möjlig avkastning mot avgifter och likviditetsrisk.
Slutsats: En väg för framtidens portföljer?
Intresset för private equity bland småsparare växer snabbt. Fonder med lägre inträdeskrav skapar nya möjligheter. Men investeringarna kräver tålamod, förståelse och en god finansiell planering. För rätt investerare kan detta bli ett kraftfullt verktyg i portföljen – men det är ingen genväg till snabba pengar.
Lämna ett svar