Regeringen har beslutat att Ekobrottsmyndigheten (EBM) inte ska läggas ner. Det bekräftade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff under måndagen. Beskedet går emot det förslag som presenterats i en statlig utredning ledd av tidigare rikspolischefen Stefan Strömberg.

Utredningen syftade till att förstärka arbetet mot ekonomisk brottslighet. Den innehöll flera förslag, varav ett var att lägga ner EBM och istället integrera dess verksamhet i Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.

EBM:s framtid har varit föremål för intensiv debatt

Sedan oktober 2024 har det förekommit rykten om att myndigheten riskerade att avvecklas. Det skapade oro bland både personal och fackliga företrädare. Nu väljer regeringen alltså en annan väg än utredarens rekommendation.

– Vi kommer inte att gå vidare med det konkreta förslaget att låta Ekobrottsmyndigheten upphöra, säger justitieminister Strömmer.

Historiskt beslut – Regeringen går emot utredningen innan remiss

Det hör till ovanligheterna att regeringen tar ställning till en utredning innan remissförfarandet inletts. Men i detta fall menar regeringen att det finns tydliga skäl att klargöra inriktningen i ett tidigt skede.

Strömbergs förslag innebar att poliser, utredare och forensiker från EBM skulle föras över till Polismyndigheten. Åklagare skulle istället återgå till Åklagarmyndigheten, vilket skulle återställa strukturen som gällde före EBM:s tillkomst 1998.

Vissa utredningsförslag tas vidare

Även om nedläggningen av myndigheten avfärdas, går regeringen vidare med andra delar av utredningen. Bland annat vill man stärka tillgången till olika myndighetsregister för både EBM och polisen. Även möjligheten till utmätning på distans föreslås bli mer omfattande.

Det ses som ett steg för att effektivisera bekämpningen av ekonomisk brottslighet utan att förändra EBM:s grundstruktur.

Stark kritik mot nedläggningsförslaget

Många röster inom rättsväsendet har uttryckt oro över en eventuell avveckling av EBM. Kritiker menar att specialiseringen och samordningen riskerar att försvagas om kompetens splittras mellan olika myndigheter.

Genom dagens besked hoppas regeringen nu skapa arbetsro inom EBM och stärka förtroendet för myndighetens framtid.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *